Metode: PRK ili LASIK

Metode: PRK ili LASIK

LASIK i PRK postupci danas spadaju među najuspješnije operativne zahvate u medicini. Naravno, za vrhunske rezultate neophodna je stručnost i najbolja tehnologija…

Brojne internetske stranice i forumi prepuni su rasprava o tome koja je metoda bolja, a na ovim stranicama pokušali smo Vam ponuditi čim više informacija. Ipak, jedini način kako možete dobiti konačan odgovor na pitanje je li laserska korekcija vida pravi izbor za Vas jest da nas posjetite i porazgovarate osobno s našim operaterima na konzultacijama ili predoperativnom pregledu. U Opto centru izvodimo sve danas dokazane metode koje možemo podijeliti u dvije skupine:

Pitanja koja Vas zanimaju možete postaviti pozivom na broj 01 4686 544 ili nam poslati upit klikom na PITAJTE DOKTORA. Iskustva naših pacijenata koji su već napravili zahvat možete pronaći ovdje.

Naručite se

Zakažite termin pregleda ili pretrage na broj

01 4686 544

ili rezervirajte termin online

  • DA, želim da me se kontaktira na upisane podatke u svrhu naručivanja. Ovim dajem privolu Očnoj poliklinici OPTO CENTAR, Zagreb, za obradu mojih osobnih podataka iz ovog obrasca u svrhu naručivanja, prihvaćam Pravila o privatnosti i zaštiti podataka, te izjavljujem da sam na navedenoj stranici upoznat(a) sa svojim pravima u vezi zaštite osobnih podataka.

  • zatvori

Pitajte doktora

Polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.

  • DA, želim da me se kontaktira na upisane podatke u svrhu odgovaranja na upit. Ovim dajem privolu Očnoj poliklinici OPTO CENTAR, Zagreb, za obradu mojih osobnih podataka iz ovog obrasca u svrhu odgovaranja na upit, prihvaćam Pravila o privatnosti i zaštiti podataka, te izjavljujem da sam na navedenoj stranici upoznat(a) sa svojim pravima u vezi zaštite osobnih podataka.

  • zatvori

PRK - napredna površinska ablacija

Iako su površinski ili PRK postupci vrlo sigurni i najviše "štede" tkivo rožnice, postoperativni oporavak vida kod PRK-a nije brz kao kod LASIK-a. LASIK je nešto agresivniji postupak jer tijekom zahvata potrebno napraviti takozvani poklopac ili flap rožnice koji pak omogućuje brže cijeljenje i raniji povratak svakodnevnim aktivnostima. Iako su rezultati ovih dvaju postupaka nakon nekoliko mjeseci kod kratkovidnih osoba identični, jedino je na pregledu moguće reći koja metoda je najbolja za Vaše oko.

PRK metode u Opto Centru

Kod mehaničkog PRK (Amoils, Pallikaris metoda i druge) postupka epitel se uklanja "brush" tehnikom uz pomoć Amoils ili Pallikaris rotirajućih četkica. Posljednjih 5 godina mPRK tehniku s Amoils četkicom zamijenili smo u najvećem dijelu s transepitelnim PRK postupkom zbog veće ugode za pacijenta tijekom zahvata. Za razliku od mehaničkog PRK, kod LASEK metode epitel se prvo omekša alkoholom nakon čega se uklanja mehanički. Kod Epi-LASIK-a za uklanjanje epitela primjenjuje se mikrokeratom (kao kod LASIK-a). Kod Epi-LASIK metode koristi se vakum, pa se danas rijetko koristi kao površinska PRK metoda. Svi PRK postupci koriste značajno manje tkiva rožnice u usporedbi s LASIK postupcima.

Koji postupak preporučujemo

Nakon višegodišnjeg iskustva s različitim površinskim metodama, dr. Adrian Lukenda posljednjih godina preporučuje napredni transepitelni PRK (eng. Advanced Surface Ablation T-PRK) - poznatiji kao "NO TOUCH" postupak, zbog odličnih rezultata i komfora pacijenata kod izvođenja zahvata. To je jedini postupak laserske korekcije vida BEZ DODIRA instrumenata ili alkohola s okom. Intraoperativni tijek je vrlo ugodan jer se rožnica ne dodiruje ili se dodiruje rijetko posebnom spužvicom. Svi površinski laserski postupci skidanja dioptrije u Opto Centru su individualni i izvode se kao "wavefront" optimizirani i "wavefront" vođeni PRK. Transepitelni "wavefront" vođeni PRK tretman kod nas se rutinski izvodi jedino u Opto Centru.

Koji su rizici - nuspojave?

Zahvati laserske korekcije dioptrije spadaju među najsigurnije zahvate u medicini. Ipak, kao i kod svakog medicinskog zahvata postoji maleni rizik od ozbiljnih komplikacija, poput upala u ranom razdoblju nakon zahvata. Postoje i neke prolazne nuspojave (vidi: česta pitanja). Zbog toga je iznimno važan detaljan predoperativni pregled na kojem će se prepoznati mogući rizici te preporučiti najbolje rješenje za Vaše oči. 

LASIK

LASIK ili laserska in-situ keratomileuza trenutno je jedan od najčešćih postupaka laserskih operacija oka u svijetu. Ova je metoda sigurna i učinkovita s vrlo malo nuspojava. LASIK je izvrsna opcija za veliki broj pacijenata koji se žele slobodnije baviti svojim hobijima i sportskim aktivnostima te prestati biti ograničeni u izboru zanimanja. Većina pacijenata više neće imati potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća, a kod manjeg broja potreba za ovim pomagalima bit će svedena na najmanju moguću mjeru.

Kako se izvodi zahvat?

Metoda LASIK u našoj poliklinici uključuje upotrebu "hladnog" excimer lasera s "wavefront" tehnologijom. Pritom se trajno mijenja oblik rožnice i korigira dioptrija. Jedna smo od malobrojnih ustanova u Hrvatskoj u kojoj je moguće napraviti wavefront vođeni LASIK prema jedinstvenoj mjeri valne fronte Vašeg oka. Za izradu standardnih te ultratankih (SBK) poklopaca rožnice kod LASIK-a u poliklinici OPTO CENTAR koristimo vrhunski jednokratni One Use-Plus mikrokeratom francuske tvrtke Moria.

One Use-Plus SBK nova je generacija mikrokeratoma pomoću kojeg obavljamo sve LASIK zahvate u Očnoj poliklinici OPTO CENTAR. Slova SBK (eng. Sub Bowman's Keratomileusis) u nazivu uređaja označavaju mogućnost brze izrade vrlo tankih planarnih poklopaca rožnice (100 µm) što je dosada bila karakteristika isključivo femtosekundnih lasera (Ziemer LDV, Intralase i dr.). Značajna prednost One Use Plus mikrokeratoma je bitno kraće vrijeme djelovanja vakuma na oko tijekom LASIK zahvata. Meta analize objavljenih istraživanja pokazala su istovjetne rezultate novih mehaničkih mikrokeratoma i femtosekundnih lasera u pogledu sigurnosti i učinkovitosti, odnostno konačne vidne oštrine. 

Koji su rizici (nuspojave) LASIK-a?

Iako je LASIK nešto agresivniji od PRK postupka, svi postupci laserskog skidanja dioptrije spadaju među najsigurnije zahvate u medicini što potvrđuje i više od 30 milijuna LASIK zahvata napravljenih u svijetu. Ipak, postoji maleni rizik od ozbiljnih komplikacija, poput upala u ranom razdoblju nakon zahvata ili rizika od popuštanja rožnice zbog čega je iznimno važan temeljiti predoperativni pregled na kojem će se prepoznati mogući rizici te preporučiti najbolje rješenje za Vaše oči.

Cijene laserskih korekcija i trenutne popuste za predoperativne preglede te LASIK i PRK zahvate provjerite ovdje